Mie12072022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

UBB INIȚIAZĂ UN CICLU DE CONFERINȚE DEDICATE MARII UNIRI

Afis-22-ianuarie-200x200În anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca deschide un ciclu de conferințe dedicate principalelor momente, personalități, idei care au contribuit la realizarea Unirii.

În colaborare cu Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române, UBB vă invită la o primă conferință oganizată în cadrul programului România Centenar, care va fi susţinută de către prof. univ. dr. Liviu Maior: „De la principiile wilsoniene din ianuarie 1918 la Declaraţia de Independenţă de la Oradea din octombrie 1918”.

Evenimentul s-a desfășurat luni, 22 ianuarie 2018, în Aula Ferdinand (str. Napoca nr. 11, et. 1).

Tema conferinței a fost de mare actualitate: recent s-au împlinit 100 de ani de la celebrul discurs al președintelui american Woodrow Wilson care a pus bazele reorganizării postbelice a Europei. Principiile politice generoase cuprinse în cele 14 puncte wilsoniene au influențat popoarele dominate din Europa Centrală, regiune în care, la sfârșitul Primului Război Mondial, a fost transpus în practică principiul autodeterminării naționale. Declarația redactată la Oradea, la 12 octombrie 1918, de către liderii românilor transilvăneni a fost punctul de pornire spre realizarea actului din 1 decembrie de la Alba Iulia. Conexiunile ideologice între doctrina președintelui american și actele redactate de români în toamna anului 1918, modul în care au adaptat românii ideologia wilsoniană etc. sunt câteva dintre aspectele ce vor fi abordate de istoricul Liviu Maior.

Liviu Maior a fost profesor universitar titular și conducător de doctorat la Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul Universității Babeș-Bolyai și după 1996, la Universitatea din București. A reînfiinţat Centrul de Studii Transilvane, al cărui director a devenit în anul 1991. Între anii 1992 şi 1996 a activat ca ministru al Educaţiei, iar în perioada 1996 – 2000 a fost ales senator în Parlamentul României, pentru ca între anii 2003 şi 2005 să fie ambasador plenipotenţiar în Canada. Interesat de istoria modernă a României, Liviu Maior a acordat o atenţie deosebită mişcării pentru emancipare naţională a românilor transilvăneni din a doua jumătate a secolului al XIX‐lea. I‐au fost acordate numeroase distincţii academice pentru activitatea de cercetare ştiinţifică, inclusiv Premiul Academiei Române în 1993, iar în anii 2007 și 2008 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităților „Petru Maior” din Târgu Mureș și, respectiv, „Lucian Blaga” din Sibiu.