Articole
Spectacol al Şcolii de Arte Cluj, la Târgu Mureş, în cadrul „Proiectului 100 – Centenarul României”!
- Detalii
- Categorie: Arta
- Publicat: Marți, 06 Martie 2018 12:38
- Scris de Business Forum
- Accesări: 3984
La invitaţia Consiliului Judeţean Mureş, a Centrului Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş şi a Şcolii Populare de Arte Târgu Mureş, joi 1 martie, la Teatrul pentru copii şi tineret „Ariel” din municipiu a avut loc un spectacol de muzică uşoară şi populară, susţinut de cursanţii Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda” Cluj, împreună cu cei ai Şcolii de Arte Târgu-Mureş.
„Este vorba despre un spectacol organizat de Şcoala de Arte Târgu Mureş, în colaborare cu Şcoala de Arte Cluj, la iniţiativa colegilor din Cluj, în cadrul „Proiectului 100 – Centenarul României”. În primul rând, spectacolul pe care-l organizăm în seara aceasta e un eveniment din care trebuie să învăţăm multe aspecte referitoare la buna organizare şi profesionalismul colegilor de la Cluj. Şi, totodată, să promovăm – aşa cum e normal – şi tinerele talente ale Şcolii de Arte din Târgu Mureş. Cred că până la urmă acest proiect va avea menirea de a ne uni, oarecum, să ne aducă mai aproape în Centenarul Unirii şi totodată este un moment prielnic pentru a deschide şi a onora cum se cuvine luna martie şi femeia”, a declarat, înainte de începutul spectacolului, dl. Alin Bucur, şef de secţie la Şcoala de Arte Târgu Mureş.
Spectacolul gazdelor a început, în cadrul secţiunii de muzică uşoară, cu microrecitalurile susţinute de talentaţii Tiffany Şipoş, Adrian Murar, Alexandru Puia şi trupa „Soul Avenue - Ale şi Paul”. O altă parte din spectacolul mureşenilor a fost rezervată muzicii populare instrumentale, susţinută de Rareş Pop, Ionuţ Ilinca şi Darius Ungur, apoi, când a venit rândul celei populare vocale, de către Dana Crăciunescu, Adriana Dunca şi Rareş Măcinică. În ansamblu, un spectacol aplaudat la scenă deschisă, pe tot parcursul său, de spectatorii prezenţi în Teatrul „Ariel”.
Performanţă care demonstrează forţa creatoare şi interpretativă a cursanţilor mureşeni precum şi priceperea pedagogică a profesorilor acestora. A urmat, în partea a doua, un recital susţinut, în forţă, de cursanţii Şcolii Populare de Arte Cluj-Napoca – cei ai clasei de canto muzică uşoară a d-nei expert Petrovici Tűnde, apoi de către cei ai clasei de instrumente de suflat, coordonate de Petrică Pleşca şi, la final, de către cei din clasele de canto muzică populară ale experţilor Felix Gălan, Denisa Bonţe şi Claudiu Ciotleuş. În prima fază a spectacolului clujenilor au încântat publicul Carmen Azoiţei, Gheorghe Nechiti, Lavinia Adam, Ioana Sabău, Marta Szekely, Ana Maria Blaga şi Mădălina Rusu, interpreţi de muzică uşoară, mulţi dintre ei depăşind stadiul de cursanţi, fiind aflaţi mai degrabă aproape de consacrare, ţinând cont de premiile obţinute la festivalurile de gen la care au participat.
De subliniat şi profesionalismul trupei ”Recovered”, coordonată de Rareş Suciu, care a acompaniat recitalul lor. A venit rândul secţiunii de muzică populară a cursanţilor Şcolii de Arte Cluj, care a început cu o redutabilă echipă din cadrul clasei de suflători, coordonată de Petrică Pleşca: Ovidiu Goia, Răzvan Frâncu, Dan Roşu, Florin Pui, Ionuţ Paşcalău. Aceştia au interpretat, într-un ritm alert, o suită instrumentală din Ardeal - constând dintr-o ţarină, o învârtită şi o purtată – bine primită de către public! Au încheiat, în aceeaşi notă – de mare angajament şi, combinat totodată cu fineţe interpretativă – cursantele claselor de canto muzică populară: Denisa Fűstos, Raluca Codori, Denisa Perde, Darius Şumlea, Cătălin Lazăr, Monica Coroiu, Diana Haja, Andrei Bonţe, Adrian Răcăşan şi Simona Bădulescu. Ca întotdeauna la astfel de evenimente, soliştii şi grupul clasei de canto muzică populară au fost acompaniaţi de Taraful „Vatră de Dor”, coordonat de Iancu Pop.
După spectacol, dl. Iuliu Praja, managerul Şcolii de Arte Târgu Mureş, ne-a declarat: „Schimbul de experienţă între cele două instituţii aduc un plus de motivaţie – atât pentru elevii şi profesorii Şcolii de Arte Târgu Mureş cât şi pentru noi, conducerea instituţiei. În urma acestui eveniment s-a împrospătat spiritual şi cultural publicul mureşan, venit să se bucure de o altfel de sărbătoare de 1 Martie, venirea primăverii fiind sărbătorită prin cultură! Bucuria noastră, a gazdelor, Şcoala de Arte Târgu Mureş, este şi mai mare pentru că astfel s-a demonstrat încă o dată colaborarea eficientă şi prietenia prin cultură care leagă aceste două instituţii şi cele două judeţe vecine.
Mulţumim delegaţiei clujene pentru întreaga colaborare pe care am avut-o împreună în ultimii trei ani şi care creşte semnificativ de la o zi la alta”. La rândul său, dl. Vasile Corpodean, managerul Şcolii de Arte Cluj, a mărturisit următoarele: „Acţiunea de astăzi se încadrează în „Proiectul 100” al şcolii noastre, legat de Centenarul României şi de cele patru instituţii similare, aflate la 100 de kilometri de Cluj – Târgu Mureş, Alba-Iulia, Bistriţa, Zalău – în acest an al Centenarului Marii Uniri de la 1918. Menţionez, de asemenea, că pe lângă acţiunea de la Târgu Mureş, pe parcursul anului 2018, vom colabora cu toate şcolile menţionate pentru a realiza o unire spiritual-culturală, simbolică, a acestor şcoli de arte din Ardeal”!
Articole similare:
Stiri mai vechi:
- Fabrica de Pensule: expozitii si spectacole care merita vazute - 15/01/2018 10:04
- Spațiile expoziționale ale Muzeului de Artă, reparate și modernizate - 12/12/2017 15:24
- O pictură valoroasă semnată Nicolae Grigorescu scoasă la licitație de Galeria Quadro - 05/12/2017 14:09
- ”ZORBA”, SPECTACOL EXTRAORDINAR DE BALET, ÎN PREMIERĂ NAȚIONALĂ ABSOLUTĂ - 22/05/2017 15:04
- La Cave - un spaţiu nou de expresie contemporană la Cluj-Napoca - 25/03/2017 14:39
- CONCURSUL NAȚIONAL DE DRAMATURGIE ȘI PUBLICISTICĂ TEATRALĂ ,,PROSCENIUM”, ORGANIZAT LA UBB - 15/02/2017 14:29
- Rezidență artistică a Mirelei Trăistaru la Islip Art Museum, New York, și expoziție la Insitutul Cultural Român din New York - 02/10/2015 07:44
- Pictorul clujean Nicolae Maniu, Ambasador al Culturii Romane in Germania - 17/09/2015 10:07
- Primul artist în 3D din România își vinde cel mai valoros tablou, pentru a ajuta un copil fără auz - 16/09/2015 07:27
- Noile stiluri de amenajare pentru această toamnă, recomandate de HORNBACH - 07/09/2015 08:51
- Ce se întâmplă dacă dormi prea mult - 24/02/2015 10:15
- Vezi Clujul prin ochii fotografilor. Câştigătorii concursului foto “Cluj-Napoca – Oraşul Comoară” – ediţia a V-a - 11/12/2014 19:36
- Trei expozitii simultane dedicate artistului PAUL NEAGU (1938 - 2004) - 11/12/2014 08:09
- Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, vernisajul expoziţiei de pictură „Moscheile Istorice din Dobrogea” - 08/12/2014 10:11
- Idei fantastice care te vor ajuta sa iti organizezi mai bine locuinta - 31/10/2014 09:17