Mie12072022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home Actual Actual Diverse Uncategorised Matematica predată altfel

Matematica predată altfel

poezie-si-matematica-2560x1600În perioada 27-30 decembrie 2013 s-a finalizat la Sighișoara proiectul internațional PRIMAS (Promoting Inquiry in Mathematics and Science Education Across Europe) care s-a derulat timp de patru ani, începând din ianuarie 2010.
 
Proiectul a contribuit la promovarea predării matematicii și a științelor ale naturii prin metoda curiozității și a investigației. Acesta a fost inițiat de Universitatea de Științe ale Educației din Freiburg (Germania) și a cuprins în parteneriat 14 instituții din 6 țări, printre care și Facultatea de Matematică și Informatică, din cadrul Universității Babeș- Bolyai.
 
Profesorii participanți la acest proiect au reevaluat și modernizat o serie de materiale și metode tradiționale de predare a matematicii și a științelor ale naturii. Conform acestei viziuni moderne predarea matematicii se apropie de situațiile practice din viața cotidiană, accentul cade pe matematică ca activitate, în locul rezolvărilor de probleme. Activitățile practice concepute în această  viziune cer implicarea activă a elevilor/studenților, care, prin activitățile desfășurate, învață prin joc, formulează întrebări, descoperă posibilele răspunsuri și ajung să îndrăgească această disciplină. Prin aceste metode devine posibilă extragerea de radicali cu perle sau modelarea răspândirii bârfelor.
 
Grupul profesorilor din România a prezentat rezultate recunoscute la nivel internațional, a dezvoltat mai multe activități și materiale didactice care au fost publicate în reviste de prestigiu la livel internațional. Prin activitatea convingătoare și de calitate grupul de profesori din România a câștigat dreptul de a participa și la următorul proiect, proiectul MASCIL (Mathematics and Science for Life – www.mascil-project.eu) care prin colaborarea a 18 universități din 14 ţări europene dezvoltă mai departe posibilitățile predării matematicii și a științelor naturii ca activitate și investigare.
 
Publicațiile proiectului pot fi accesate în pe site-ul www.primas-project.eu.