Mie03032021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home Actual Actual Evenimente Ploile au distrus calitatea grâului de anul acesta! Vom mânca «pâine furajeră»

Ploile au distrus calitatea grâului de anul acesta! Vom mânca «pâine furajeră»

paine-neagra c85f265c7aPloile abundente au dat peste cap piaţa cerealelor din România. Apa a diminuat cantitatea de gluten din boabe, lucru care transformă grâul de panificaţie în furajer.

Ploile din ultimele două luni au dat peste cap planurile agricultorilor. În primul rând au împins secerişul până aproape de finalul lunii iulie.La nivelul judeţului Gorj, de pildă, s-au recoltat doar 2.500 de hectare de grâu dintr-un total de aproximativ 9.500. Situaţia este foarte critică, întrucât lanurile de grâu au început să se înnegrească. În al doilea rând, din cauza apei prea din abundenţă, calitatea cerealelor este scăzută.“Pentru un grâu de panifacaţie, cantitatea de gluten din bob trebuie să fie de cel puţin 22%. Acum nu depăşeşte, în medie, 19%, ceea ce îl face furajer”, ne-au destăinuit surse din cadrul Ministerului Agriculturii.
Grâul se vinde cu 40 de bani/kgInformaţia a fost confirmată de Gheorghiţă Dilibaş, administratorul Cooperativei Agricole Unirea din Miorcani, judeţul Botoşani, unul dintre producătorii de grâu din nordul Moldovei.

“Este adevărat că, din cauza ploilor, a scăzut conţinutul de gluten, adică în acest moment nu este panificabil, teoretic. Acesta este şi motivul pentru care preţul este acum de doar 40 de bani pe kilogram. Însă şmecherii îl achiziţionează ieftin, ca grâu furajer, de la cei care nu au unde să îl depoziteze, apoi îl vând drept panificabil. Aşa este piaţa!... Anul trecut, după seceriş, kilogramul costa 55 de bani. Noi nu îl vindem acum, îl depozităm, că avem unde, îl lăsăm să se usuce şi îi mai creşte astfel glutenul. Îl vom vinde după 1 octombrie, cu 60 de bani kilogramul. În orice caz, nu trebuie să vă faceţi iluzii că veţi mânca pâine din alt grâu! Tot din ăsta vom mânca. Pâine furajeră…”, ne-a explicat Gheorghiţă Dilibaş.

Menţionăm că dintr-un kilogram de grâu se fac, în medie, trei pâini de 300 de grame bucata. De asemenea, trebuie spus că glutenul ajută mult industria panificaţiei în fluxul tehnologic, adică creşte şi leagă bine aluatul. Totuşi, pâinea cu puţin gluten este considerată mai sănătoasă decât cea cu mult gluten.
Porumbul şi floarea-soarelui arată bine, dar via e catastrofă!Agricultorii spun că anul acesta vor face o recoltă de porumb foarte bună, cu cel puţin 10% mai bună decât anul trecut. Floarea-soarelui este şi ea bună.Probleme foarte mari vor fi însă la viţa-de-vie, care este în mare parte mănată. După cum arată strugurii, în aproape toate zonele viticole, anul acesta vom avea o producţie de vin puţină şi proastă. sursa: libertatea.ro

Stiri mai vechi: