Ceaiul de tei, un excelent medicament, poate deveni toxic. De ce este interzis bebeluşilor, gravidelor şi şoferilor şi cum se prepară corect - explicaţiile medicilor
- Detalii
- Categorie: Sanatate
- Publicat: Luni, 18 Mai 2015 09:31
- Scris de Business Forum
- Accesări: 403
Cu un parfum dulce, uimitor şi care îmbată sufletul, teiul este un excelent medicament. Dacă se prepară corect, ceaiul este un remediu pentru mai multe afecţiuni, însă pe loc poate deveni nociv pentru organism. În general, este contraindicat bebeluşilor, gravidelor, şoferilor şi celor care suferă de anemie.
Teiul este considerat un arbore sacru în folclorul ţărilor din vestul Europei, iar pentru vechii celţi simboliza altruismul. În timpul Evul Mediu exista obiceiul ca îndrăgostiţii să-şi jure iubire veşnică la umbra unui tei, deoarece exista credinţa că acest copac îi face pe oameni să spună numai adevărul.
Deşi teiul aduce numeroase beneficii organismului, este important de ştiut că această plantă nu este recomandată tuturor persoanelor, aşa cum am fi tentaţi să credem.
“Ceaiul de tei are o întrebuinţare pentru o gamă largă de afecţiuni, dar nu trebuie folosit în mod abuziv”, ne avertizează medicii.
Dr. Cătălin Luca spune că ceaiul de tei are un efect calmant şi liniştitor al pentru copii, ajutându-i să doarmă mai bine. În cazul unor răceli uşoare, ceaiul de tei cu un strop de lămâie face minuni, prevenind deshidratarea şi pentru a produce transpiraţia, pentru a ajuta la urinare şi chiar pentru a scădea febra.
"În cazul inflamaţiilor căilor respiratorii, ceaiul de tei este un puternic adjuvant, precum şi în cazul tusei, a stărilor nervoase şi a durerilor de cap. Tulburările de la nivelul stomăcelului pot fi şi ele alinate cu ajutorul ceaiului de tei. Ceaiul de tei se prepară tot sub formă de infuzie, astfel că la 100 ml de apă clocotită se folosesc patru flori”, explică medicul.
Efecte neplăcute la bebeluşi
La bebeluşi, atenţia trebuie să fie sporită. Specialistul spune că ceaiurile consumate de copiii mai mici de şase luni pot avea şi efecte neplăcute.
“Împiedică absorbţia fierului în organism, iar ceaiurile îndulcite cu zahăr sau cele instant îi pot crea dureri de stomac şi o stare de agitaţie. De asemenea, ceaiul poate deshidrata bebeluşul, deoarece, consumat în cantităţi mari pentru vârsta lui, ceaiul îi poate suprasolicită rinichii”, a precizat medicul.
Printre persoanele care nu trebuie să consume ceai se numără gravidele (în special în ultimul trimestru de sarcină, pentru că substanţele din tei subţiază sângele şi creşte riscul de hemoragie postpartum), pacienţii cu anemie (împiedică absorbţia de fier), cardiacii (poate accelera ritmul cardiac) şi şoferii (teiul poate produce ameţeală şi stare de somnolenţă).
Ceaiul de tei face minuni atunci când suferim de dureri de cap, oboseala, răceală şi gripă, anxietate. Important este să fie preparat corect pentru a beneficia de toate proprietăţile sale. Floarea de tei, mărunţită bine se infuzează, nu se fierbe, pentru nu mai mult de 4 minute. Când apa prinde o culoare roşie-maronie intensă, nu se mai bea, pentru că ceaiul este toxic.
Stimulează transpiraţia şi reduce febra
Băut calduţ, ceaiul de tei este de mare ajutor în caz de răceală şi gripă, reglează temperatura organismului şi decongestionează căile nazale. El stimulează transpiraţia şi scade febra, reduce inflamaţiile şi ameliorează durerile de cap. Sub formă de gargară sau inhalaţii, se utilizează cu succes pentru combaterea stomatitei, amigdalitei, faringitei şi laringitei.
Mai poate fi folosit sub formă de comprese pentru combaterea infecţiilor oculare. Reduce inflamaţiile şi este un remediu excelent pentru ochii umflaţi, pentru combaterea ridurilor şi a cearcănelor. Florile de tei pot ajuta la prevenirea problemelor stomacale (diarea şi indigestia, dar şi vărsăturile). Potrivit studiilor, o cană de ceai de tei înainte de culcare poate îmbunătăţi procesul de digestie.
Ceaiul de tei este şi un aliat de încredere al pielii. Datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi, combate acţiunea radicalilor liberi şi astfel previne îmbătrânirea pielii.
"În stări de agitaţie şi anxietate, o ceaşcă de ceai de tei aduce liniştea, însă trebuie băut cu moderaţie pentru că teiul este un excitant pentru sistemul nervos. Dacă se beau 3-4 ceşti pe zi va avea efect opus. Folosite sub formă deceai băut pe o durată mai mare de o lună de zile, de două ori pe an, florile de tei antrenează complicaţii cardiace", spune Daniela Stan, medic de familie."
Ce substanţe conţine floarea de tei?
Pentru a obţine un potenţial maxim din punct de vedere al substanţelor active, florile de tei trebuie culese imediat dupa înflorire, la 1-2 zile după ploaie, pe vreme însorită, şi apoi trebuie uscate la umbră.
Florile de tei conţin mucilagii, uleiuri esenţiale, taninuri, glucozide, flavonoide, zaharuri, mangan şi vitamine.
sursa:adevarul.ro
Articole similare:
Stiri noi:
- Semne care arată că ai făcut atac vascular cerebral. Medic: „Avem şi pacienţi de 30 de ani. AVC-ul cauzează leziuni grave ale creierului sau chiar moartea“ - 21/05/2015 06:44
- Cum a fost creat SuperBebe. Metodele şi motivele intervenţiei geneticienilor britanici asupra micuţului Lucas Neagu - 21/05/2015 06:37
- Ochelarii de soare ne pot afecta vederea. De ce trebuie să ţinem cont - 20/05/2015 08:08
- 5 vitamine esenţiale în lupta contra îmbătrânirii şi alimentele în care le găseşti - 19/05/2015 09:15
- Sarea, substanţa-minune care ne ţine departe de doctor. Cum funcţionează terapia pentru plămâni puternici şi articulaţii sănătoase - 19/05/2015 06:43
Stiri mai vechi:
- Alimente pe care un nutriționist nu le-ar mânca niciodată - 15/05/2015 09:26
- Cum să îți detoxifici organismul de cafea - 15/05/2015 09:25
- Cum arată cina perfectă? Sfaturile nutriţioniştilor - 15/05/2015 06:53
- Elixirul tibetan al longevității din 3 ingrediente - 13/05/2015 08:57
- Pomelo, uriaşul citricelor, mină de aur pentru organism. Este cel mai puternic aliat al siluetei, previne cancerul şi întăreşte imunitatea - 13/05/2015 08:45
- Vitamine esenţiale pentru o minte ageră - 08/05/2015 10:22
- Cinci alimente de primăvară cu un conţinut bogat de magneziu - 04/05/2015 08:55
- 10 reguli esenţiale ca să trăim mai mult. Lista alimentelor obligatorii şi a celor care ne otrăvesc, întocmită de medici - 29/04/2015 07:22
- Cele mai ciudate alergii la copii şi cum se tratează. Alimentele care provoacă cele mai multe reacţii alergice - 29/04/2015 06:39
- Dr. Oz: 5 obiceiuri proaste, dar cu efect benefic pentru sănătate - 27/04/2015 09:10
- 6 locuri de munca periculoase pentru fertilitate - 24/04/2015 09:50
- O tulpină inactivă a virusului HIV a reuşit să trateze o maladie genetică mortală - 24/04/2015 06:13
- Suplimentele alimentare cu multivitamine cresc riscul de cancer - 23/04/2015 12:50
- Trei obiceiuri de seară care te lasă fără energie dimineaţa - 21/04/2015 08:33
- De ce are ştevia reputaţia de vindecător al celor mai grave boli - tratează anemia, obezitatea, rănile gingivale, scade glicemia, creşte imunitatea - 21/04/2015 06:29