Dum04112021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home Business Business News Financiar Economia socială – procese și mecanisme ale inovării sociale

Economia socială – procese și mecanisme ale inovării sociale

ESAZRolul economiei sociale în societate, mecanismele prin care statul, susținut de mediul privat, poate găsi un echilibru pentru susținerea unor metode inovative a sectorului privat, a fost tema dezbătută marți 28 iulie în cadrul unei mese rotunde organizată la Cluj Napoca.

Invitat a fost conferențiarul universitar doctor, Ioan Hosu, directorul catedrei de comunicare din cadrul Facultății de Știinte Politice, Administrative și ale Comunicării, aparținând de Universitatea Babeș-Bolyai Cluj. Alături de Hosu, au prezentat studii de caz Marilena Georgescu și Ana Cășvean, manageri de implementare proiecte de structuri ale economiei sociale. Ioan Hosu are o vastă experiență în domeniu, fiind una dintre persoanele care a propus spre dezbatere publică modelul francez al economiei sociale în reglementarea noului cadru legislativ din România. “Va trebui să facem pași importanți și rapizi pentru aprobarea legislației cât mai rapid. Francezii au reușit în doar într-un an să aibă structuri bine organizate și reglementate de o lege organică. Statul va trebui să scape de povara asistatului social sprijinind mediul privat prin inființarea structurilor sociale”, a declarat Ioan Hosu.

După discursul său, Marilena Georgescu, manager de proiect în cadrul proiectului ”Economie socială de la A la Z”, a prezentat un studiu de caz pe cele două structuri înființate, o platformă de fitness online interactiv și o croitorie. „În cadrul acestor două structuri de economie socială am angajat 15 persoane, dintre care 12 care aparţin unor grupuri vulnerabile, cum sunt persoane cu dezabilităţi, tineri care au părăsit sistemul de protecţie a copilului, familii cu mai mult de doi copii, familii monoparentale, femei în situaţii de risc” a detaliat Marilena Georgescu. De asemenea, Ana Cășvean a prezentat primul proiect al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului – „O şansă, o reuşită în viitor pentru persoane vulnerabile” implementat pe fonduri europene, redând un studiu de caz asupra celor două structuri de economie socială înființate, o tipografie și o brutărie. ”Am reușit să creăm 12 locuri de muncă, chiar și pentru o mamă cu 5 copii, văduvă. Imediat după ce a fost angajată a reușit să acceseze un credit și să cumpere o locuință proprie”, a explicat Ana Cășvean.

Masa rotundă a făcut parte din evenimentele de promovare a economiei sociale din cadrul  proiectului „Economia socială de la A la Z”- POSDRU/168/6.1/G/145875, care este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa Prioritară 6, Promovarea Incluziunii Sociale, DMI 6.1 Dezvoltarea economiei sociale.