Dum05242020

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home Actual Actual Social Orasul in care Universitatea de Medicina este cel mai mare angajator. Studentii straini aduc 10 milioane de euro anual

Orasul in care Universitatea de Medicina este cel mai mare angajator. Studentii straini aduc 10 milioane de euro anual

universitate medicinaStudentii straini sunt aur curat pentru universitatile romanesti. Un bun exemplu este Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, unde avem un numar record de studenti de alta nationalitate: 3.000.

Cu taxa platita de ei, universitatea reuseste sa investeasca in modernizarea campusului. Banii strainilor ajung si in buzunarele celor cu afaceri in jurul universitatii, iar zona este in continua dezvoltare.

Pe holurile Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi se vorbeste, printre altele, limba franceza. Anul acesta unul din trei studenti vine dintr-o alta tara. La medicina generala s-au inscris tot atatia studenti straini cati romani.

Cei mai multi sunt din Franta, dar intalnim si tineri din Israel, Maroc, Tunisia, Grecia, Anglia si Israel. In Franta, de exemplu, toti cei inscrisi la medicina intra in primul an, dar numai un sfert trec in anul doi. Examenele sunt foarte grele. Studiile private costa cel putin 10.000 de euro pe an. In Anglia taxele pentru un an de studii sunt de 8000 de lire. In Romania, studentii straini platesc 5 mii de euro pe an.

Studenta: "Sunt din Anglia si studiez in Iasi pentru ca in Regat concurenta era foarte mare. Viata nu e asa de scumpa comparativ cu Anglia, cred ca e ok pentru un student, te poti descurca si sa iti si iei cate ceva."  
Reporter: Platesti taxa de studiu aici?
Studenta: Da, 5000 de euro, atat e pentru europeni.
Reporter: E mult, putin?
Studenta: In Suedia e gratis pentru noi, deci e cam mult." vezi mai multe...

sursa: stirileprotv.ro

Stiri mai vechi: