Vi08142020

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home Business Business News Companii Începând cu 2010, circa 16.000 de familii din Cluj-Napoca au ales un sistem individual de încălzire

Începând cu 2010, circa 16.000 de familii din Cluj-Napoca au ales un sistem individual de încălzire

 Genus Premium EvoDe la începutul anului, peste 500 de clujeni au ales să se debranşeze

 Centrala termică, principala opţiune pentru familiile care au ales să renunţe la sistemul centralizat de încălzire

Potrivit unei analize realizate de Ariston Thermo România, liderul pieţei locale de centrale termice de apartament, Cluj se află pe lista judeţelor din ţară unde ultimii ani au adus debranşări masive de la sistemul centralizat, cea mai mare parte a familiilor care au făcut aceasta alegere optând pentru instalarea unui sistem individual de încălzire.

“Cu toate că în Cluj s-a practicat unul dintre cele mai mici preţuri ale Gigacaloriei, începând cu 2010 şi până în prezent aproape 16.000 de familii au ales să renunţe la sistemul centralizat de încălzire şi să instaleze o centrală termică de apartament”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România, liderul pieţei de profil.

Acesta a subliniat că în judeţul Cluj, în acest moment, peste 99% din locuinţele branşate la CET-uri se află în Municipiul Cluj-Napoca, iar restul de 1% în Huedin.

Astfel, potrivit unei analize realizate de companie pe baza informaţiilor publice ale ANRSC*, în 2010 aproximativ 4.500 de locuinţe au fost debranşate, pentru ca în 2011 şi 2012 alte 6.027 şi respectiv 2.725 să fie deconectate. Debranşările au continuat şi în intervalul 2013 -2014 , când alte 2.200 de familii au ales debranşarea.

“Debranşările au continuat şi în acest an. Astfel, potrivit datelor raportate de ANRSC, în perioada ianuarie – august 2015, peste 500 de familii au optat pentru încetarea contractului cu CET-ul local”, a mai afirmat Cătălin Drăguleanu.

Dacă în ianuarie 2010, în Cluj erau branşate peste 46.000 apartamente, la finele lunii august 2015, numărul acestora depăşea, conform ANRSC*, cu puţin 30.000 de apartamente.

Raportat la situaţia din ultimii 13 ani, analiza Ariston Thermo România arată că, din 2002 şi până în prezent, circa 70% dintre apartamentele branşate la sistemul centralizat de încălzire din judeţul Cluj au fost debranşate. Astfel, dacă, în 2002, CET-urile locale aveau cca. 100.000 de abonaţi, la finele lunii august 2015 se mai regăsesc pe listele de clienţi doar puţin peste 30.000 de abonaţi potrivit datelor ANRSC centralizate de Ariston Thermo România.

„Principalele cauze ce au determinat tot mai multe familii din judeţ să opteze pentru debranşare au fost dorinţa de independenţă şi de confort, pe care le-au putut obţine doar prin instalarea unui sistem propriu de încălzire”, a mai spus Cătălin Drăguleanu.

Acesta a subliniat că, pentru următoarea perioadă, este prognozată o creştere a numărului de debranşări şi, implicit, a numărului de instalări de centrale termice de apartament, în contextul creşterii cu cca. 35% a preţului gigacaloriei, anunţat recent de către RAT Cluj-Napoca.

„Dacă iarna trecută clujenii plăteau pentru o gigacalorie produsă în sistem centralizat 165 de lei, în această iarnă preţul va fi de 220 de lei, mai mare cu cca. 35%. Această situaţie ne determină să previzionăm o creştere tot mai mare a debranşărilor. În plus, tot mai multe persoane au început să înţeleagă beneficiile instalării unui sistem propriu de încălzire. Astfel, dincolo de confortul adus de un astfel de sistem şi de posibilitatea de a avea control asupra perioadelor în care se doreşte încălzirea locuinţei, reducerea costurilor este cea mai importantă”, a mai spus Cătălin Drăguleanu

Potrivit afirmaţiilor sale, investiţia medie într-o instalaţie cu centrală termică pe gaz este cuprinsă între 7.400  - 8.800 lei, diferind în funcţie de numărul de camere şi nivelul de dotare al acesteia (radiatoare, ţeavă, accesorii, montaj), sau de modelul de echipamente alese.  

Ce economii aduce instalarea unei centrale termice?

În ceea ce priveşte reducerea costurilor lunare, centrala termică pe gaz este în acest moment cea mai ieftină alternativă. Astfel, dacă pentru gigacaloria primită de la CET un clujean plăteşte 220 lei, iar pentru cea produsă de o centrală termică electrică - 553 de lei, în cazul unei centrale termice în condensare costul ajunge la doar 175 de lei.

Astfel, potrivit calculelor Ariston, un clujean ce a ales debranşarea unui apartament de 2 camere (60mp) poate economisi într-un an, la plata facturilor, în jur de 700 lei dacă alege utilizarea unei centrale termice pe gaz, în condensare.

Tip de încălzire ales                        Cost anual (lei)*
Gaz – centrală termică în condensare              1.641 lei
Sistem centralizat**                               2.344 lei
Electricitate – centrală termică electrică           5.894 lei

* Estimarea de cost anual pentru producere de apă caldă şi căldură pt. un apartament de 2 camere (60 mp)

**A fost luat în calcul costul actual de furnizare al Gcal – 220 lei/Gcal

„Dincolo de reducerea costurilor lunare şi a confortului obţinut, Ariston a decis să vină în întâmpinarea clujenilor cu o oferă. Astfel, la achiziţia oricărei centrale în condensare din gama EVO, până la 31 octombrie, perioada de garanţie va fi extinsă de la 3 la 5 ani”, a încheiat Cătălin Drăguleanu.

Despre Ariston Thermo România

Ariston Thermo România este filiala locală a companiei italiene Ariston Thermo Group, unul dintre liderii internaţional în producţia şi furnizarea unei game complete de echipamente şi servicii destinate încălzirii şi producerii de apă caldă menajeră.

Angajamentul Ariston Thermo privind eficienţa energetică este exprimat prin lansarea constantă de noi soluţii bazate pe surse regenerabile de energie, cum ar fi sistemele solare şi pompele de căldură, precum şi prin îmbunătăţirea eficienţei produselor tradiţionale (boilere sau centrale termice), dar şi prin investiţiile în noi proiecte.

Portofoliul de produse Ariston Thermo România este compus din centrale termice murale şi de pardoseală, convenţionale şi în condensare sub brandurile Ariston, Chaffoteaux şi Rendamax, boilere electrice şi indirecte, instanturi pe gaz, aparate de aer condiţionat şi panouri solare.

Stiri mai vechi: