Sam09262020

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home Business Business News Companii IKEA a ajuns la peste 150 mil. euro investiti în România în 5 ani. Urmează 40 mil. euro în al doilea magazin

IKEA a ajuns la peste 150 mil. euro investiti în România în 5 ani. Urmează 40 mil. euro în al doilea magazin

ikea-465x215Grupul suedez IKEA, controlat de miliardarul Ingvar Kamprad, a investit peste 150 mil. euro în România în cei cinci ani şi jumătate de la intrarea pe piaţă şi pregăteşte alte 55 mil. euro până în 2017. Al doilea magazin al retailerului de mobilă va costa circa 60 mil. euro, potrivit surselor Capital.

„Investiţia în noul magazin IKEA din zona Theodor Pallady va ajunge la 60 mil. euro, incluzând preţul de 19 mil. euro plătit pe teren, costul de dezvoltare şi marfa. Compania este în procedură de autorizare, care nu are cum să dureze mai puţin de 8-9 luni“, au declarat surse apropiate companiei. Un aspect important în ceea ce priveşte investiţiile IKEA în România este faptul că acestea sunt susţinute integral din capital propriu, nu din credite bancare.

Retailerul de mobilă şi decoraţiuni interioare IKEA România a cumpărat anul acesta terenul de 13,7 hectare ce a aparţinut fabricii Anticorosiv de la fondul de investiţii Broadhurst Investments, reprezentat de omul de afaceri Siminel Andrei. IKEA a anunţat că va deschide aici al doilea magazin din reţeaua sa locală şi că unitatea va depăşi ca mărime magazinul din Băneasa, care are 26.000 mp. Totodată, săptămâna trecută, suedezii au mai anunţat că au în plan deschiderea a încă opt magazine în următorii ani. Unul dintre amplasamentele posibile ar putea fi oraşul Iaşi. În 2013, IKEA a purtat negocieri cu proprietarii Era Shopping Park din Iaşi pentru deschiderea unui magazin în cadrul parcului de retail, însă acestea au eşuat.

Avalanşă de investiţii

Cea mai mare investiţie realizată până acum de grupul suedez în România a fost achiziţia în vara acestui an a 33.600 de hectare de pădure pe care a plătit 56 mil. euro. IKEA a realizat tranzacţia prin intermediul IRI Investment, societate care gestionează afacerile din domeniul forestier ale grupului. Pădurea, localizată în centrul şi nord-estul României, a fost cumpărată de la o firmă gestionată de universitatea americană Harvard. vezi mai multe...

sursa: capital.ro

Stiri mai vechi: