Lun03082021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home Actual Actual Social Societatea Academică Română a solicitat SRI desecretizarea informărilor pe care le-a făcut în cazul Hexi Pharma

Societatea Academică Română a solicitat SRI desecretizarea informărilor pe care le-a făcut în cazul Hexi Pharma

desecretizMembrii Societăţii Academice Române (SAR) au solicitat SRI să declasifice informările pe care le-a făcut în cazul Hexi Pharma, informează România Curată.

Concret, reprezentanții SAR cer desecretizarea informărilor trimise autorităților publice sau private în legătură cu neregulile și/sau ilegalități săvârșite de angajații Hexi Pharma, ori de alte persoane în legătură cu aprovizionarea cu dezinfectanți a unităților sanitare, situația îmbolnăvirilor nozocomiale în spitale și alte unități sanitare, respectiv corectitudinea raportării datelor privitoare la aceste îmbolnăviri și a oricăror alte informări legate de neregulile și/sau ilegalitățile constatate în sistemul sanitar.

Potrivit solicitanților, prin art.24 al.5 din Legea nr.182/2002 privind informațiile clasificate se prevede în mod expres că se interzice clasificarea ca secrete de stat a informațiilor, datelor sau documentelor în scopul ascunderii încălcărilor legii, erorilor administrative, limitării accesului la informațiile de interes public.

Același principiu se regăsește și în art.30 din lege, unde se stipulează că ”este interzisă clasificarea ca secret de serviciu a informațiilor care, prin natura sau conținutul lor sunt destinate să asigure informarea cetățenilor asupra unor probleme de interes public”.

Mai mult, membrii SAR susțin că informațiile obținute din mediul sănătății publice nu trebuiau de la bun început clasificate.

Solicitări similare au fost înregistrate și la Consiliul Suprem de Apărare a Țării și la Comisia parlamentară pentru controlul activității Serviciului Român de Informații.vezi mai multe...
sursa:b1.ro

Stiri mai vechi: