Joi01202022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home Actual Actual Institutii Emilian Eva, abandonat de fostul său şef, Daniel Morar?

Emilian Eva, abandonat de fostul său şef, Daniel Morar?

Emilian Eva, abandonat de fostul său şef, Daniel Morar?De mai bine de trei luni, excepţia de neconstituţionalitate a unui articol din Legea anticorupţiei, ridicată de fostul procuror DNA Emilian Eva în dosarul în care este judecat de fapte de corupţie, zace în anticamera judecătorilor de la Curtea Constituţională, printre care se află şi fostul şef al petentului, Daniel Morar. În acest timp, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a prelungit de trei ori măsura controlului judiciar pe numele lui Emilian Eva, dispunând chiar şi reaudierea unor martori, la cererea inculpatului sau a procurorilor DNA. Printre cei care vor compărea în faţa instanţei pentru a da declaraţii se numără şi fostul primar al Iaşiului, Constantin Simirad.

Cauza privind ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate asupra articolului 12 alineat 1, litera a) din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, invocată de fostul procuror DNA şi de la Parchetul Tribunalului Iaşi, Emilian Eva, a fost înregistrată pe rolul Curţii Constituţionale a României, încă din data de 5 aprilie 2015, având numărul 407D/2016. Până în prezent, dosarul nu a fost luat în discuţie de echipa din care face parte fostul şef al Direcţiei Naţionale Antícorupţie, Daniel Morar, care l-a avut în subordine pe Emilian Eva şi care i-a repartizat acestuia, în urmă cu câţiva ani, cele mai sensibile dosare penale pentru a le instrumenta. Lucrarea se află şi la această oră în faza de raport, nu există niciun act emis pe marginea ei şi nicio publicare oficială în legătură cu speţa în cauză.

Contestă chiar legea pe baza căreia a trimis el însuşi oameni în judecată

Trimis în judecată chiar de către instituţia la care a “deservit”, DNA, pentru că a tranzacţionat ilegal tablouri primite şpagă, Emilian Eva a cerut, la mijlocul lunii martie a acestui an, completului penal de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care îl judecă, să admită contestarea la CCR exact a prevederii din Legea 78/2000 a articolului care incriminează această infracţiune. În 25 martie, Completul 10 a admis cererea şi a  sesizat Curtea Constituţională cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 12, alineat 1, litera a, din Legea privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

Concret, articolul în cauză prevede faptul că sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale. Adică exact unul dintre capetele de acuzare pentru care Emilian Eva a fost trimis în judecată în dosarul “Tablourilor”. Decizia Înaltei Curţi, în acest sens, este definitivă.

Paradoxal, chiar în dosarul ICA, procurorul Emilian Eva i-a adus lui Dan Voiculescu acuzaţii prevăzute de articolul următor celui pe care l-a atacat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Este vorba despre articolul 13, din Legea nr. 78/2000, care, în mare, prevede aceleaşi restricţii ca şi articolul 12, care l-a trimis chiar pe el în spatele gratiilor. Astfel, în dosarul “Telepatia”, Emilian Eva l-a pus sub acuzare pe Dan Voiculescu, printre altele, pentru folosirea de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. La această acuzaţie, procurorul Emilian Eva a făcut celebra afirmaţie referitoare la “telepatie”. Această infracţiune, prevăzută la articolul 13, din Legea 78/2000, este pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani, ca şi fapta reţinută în sarcina lui Emilian Eva însuşi, un articol mai sus.

Ex-primarul Constantin Simirad va fi audiat în dosarul lui Eva

În ciuda acestei “portiţe” pe care judecătorii i-au deschis-o lui Eva la CCR, procesul a continuat într-o manieră deloc fericită pentru fostul procuror DNA. De la acel moment, până în prezent, au mai avut loc alte patru termene de judecată, ultimul în 21 iunie, la finalul cărora judecătorii au decis menţinerea măsurii controlului judiciar dispusă în ceea ce-l priveşte pe acest inculpat. Însă anumite aspecte ale procesului s-au derulat fix aşa cum şi-a dorit Emilian Eva. vezi mai multe...
sursa:jurnalul.ro