Ma08092022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home Actual Actual Externe Ucraina acuză Rusia de ''terorism'' la Curtea Internaţională de Justiţie

Ucraina acuză Rusia de ''terorism'' la Curtea Internaţională de Justiţie

Ucraina acuză Rusia de ''terorism'' la Curtea Internaţională de Justiţie 817Kievul va încerca luni să convingă cea mai înaltă instanţă judiciară a ONU că Moscova susţine "terorismul" în conflictul ce implică rebeli separatişti proruşi în estul Ucrainei, în contextul unei intensificări a tensiunilor în zonă, potrivit AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

Ucraina cere Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) să ia măsuri urgente pentru a determina Moscova să pună capăt "oricărui sprijin" - financiar, armat sau în resurse umane - rebelilor din ţară, precum şi la ceea ce Kievul califică drept "discriminare" faţă de minorităţile din Crimeea anexată de Rusia.

Ea cere de asemenea despăgubiri pentru atacurile efectuate, potrivit ei, împotriva civililor în timpul celor aproape trei ani de conflict.

Dar Moscova, care a dezminţit întotdeauna că i-ar înarma pe rebeli, ripostează că demersul este motivat de "interese politice" şi denunţă "o puternică lipsă de voinţă a instituţiilor ucrainene de a duce un dialog concret" pentru rezolvarea conflictului din Donbas.

Ucraina a sesizat CIJ cu sediul la Haga la jumătatea lunii ianuarie, după mai mulţi ani în care - afirmă ea - a protestat împotriva presupusei finanţări de către Moscova a rebelilor separatişti care luptă împotriva forţelor sale guvernamentale. Căci, potrivit ei, Rusia "a eşuat pe scară largă" să răspundă eforturilor sale de a căuta o rezolvare a conflictului, iar "negocieri suplimentare ar fi fără substanţă". Cu atât mai mult cu cât rarele discuţii din ultimele luni între preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi omologul său rus Vladimir Putin au rămas fără rezultat, a asigurat joi preşedinţia ucraineană într-un comunicat. vezi mai multe...
sursa:antena3.ro