Sam09182021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home Actual Actual Organizatii Sanitarii Pricepuţi - de peste 50 ani, oportunitatea prin care elevii învaţă noţiuni de educaţie pentru sănătate şi prim ajutor de bază în şcoală

Sanitarii Pricepuţi - de peste 50 ani, oportunitatea prin care elevii învaţă noţiuni de educaţie pentru sănătate şi prim ajutor de bază în şcoală

IMG 2741"Sanitarii Priceputi" este singurul concurs pentru sanatate si prim ajutor de bază care se desfăşoară în şcolile din România, din anul 1962. La concurs poate participa, benevol, orice elev din învăţământul gimnazial (cl.V-VIII) şi liceal (cl.IXXII). În România, educaţia pentru sănătate este opţională în unităţile de învăţământ, însă desfăşurarea acestui concurs anual, în Judeţul Alba deschide o nouă oportunitate, în vederea formării copiilor în spiritul unui stil de viaţă sănătos şi pentru a putea interveni oricând în acordarea primului ajutor de bază.

În anul 2017, organizaţia a atras participarea unui număr de 41 de unităţi de învăţământ, reprezentate de 44 echipaje de elevi din ciclul gimnazial şi liceal (6 membri/echipaj), însumând peste 260 de copii din principalele zone ale judeţului Alba: Alba Iulia, Aiud, Sebeş, Câmpeni, Cugir, Blaj şi Ocna Mureş.

Pentru a susţine dezvoltarea acestui concurs în cele mai bune condiţii, Filiala de Cruce Roşie Alba a organizat cursuri de prim ajutor pentru 28 cadre didactice, în trei locaţii din judeţ. Cursurile au fost susţinute de medici formatori în primul ajutor, care au atribuţii în jurizarea concursului în toate etapele sale, furnizând deopotrivă informaţii unitare şi de actualitate din acest sector, precum şi detalii importante legate de organizarea concursului.

De asemenea, echipajele înscrise la concurs au primit materiale didactice, astfel încât pregătirea elevilor participanţi să nu ridice dificultăţi în acest sens. Desfăşurarea fazelor zonale se va realiza, începând cu data de 22 mai, urmând ca în luna iunie să aibă loc faza judeţeană. Anul acesta, la Faza Națională, care se va desfășura în judeţul Buzău, tabăra „Poiana Pinului, în perioada 21 - 26 iulie 2017, Județul Alba va fi reprezentat de către câștigătorii locului 1 de la categoria „şcoli gimnaziale”.

"Avem convingerea, că în următorii ani, această competiţie se va extinde în toate unităţile de învăţământ din Judeţul Alba, atât în mediul rural, cât şi în mediul urban, identificând mereu noi oportunităţi de susţinere financiară sau materială (consumabile sanitare, rechizite, produse igienico-sanitare) pentru a putea acoperi în întregime nevoile identificate în fiecare unitate. La momentul actual, parteneriatul încheiat în acest sens cu Consiliul Judeţean Alba răspunde doar parţial necesităţilor concursului, existând cerinţe ridicate din toate zonele.

Aducem astfel mulţumiri unităţilor de învăţământ, Consiliului Judeţean Alba pentru contribuţia adusă în premierea elevilor, Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba, precum şi tuturor instituţiilor colaboratoare, pentru deschiderea de a se implica în acest concurs de amploare şi cu rezultate concrete în comunitate.

Primăria municipiului Alba Iulia a constituit deopotrivă un sprijin de nădejde la nivel local, având o preocupare constantă pentru derularea acţiunilor de prevenţie în şcoală. De asemenea, suntem recunoscători cadrelor didactice implicate în această competiţie, care donează, în spirit de voluntariat, o parte din timpul şi experienţa lor pentru a promova cunoştinţe corecte şi adaptate la realitatea zilei de azi, privind diferitele aspecte ale sănătăţii şi acordării primului ajutor de bază.

Considerăm că educaţia stă la baza dezvoltării societăţii în care trăim, drept pentru care Filiala de Cruce Roşie Alba va derula mereu activităţi la nivelul şcolii, de formare a atitudinilor şi deprinderilor indispensabile unui comportament responsabil şi sănătos pentru copii şi în spiritul principiilor care guvernează Mişcarea de Cruce Roşie", detaliaza Adrian Ionel Duşa, director Filiala de Cruce Roşie Alba.

Stiri mai vechi: