Dum11272022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home Business Business News Financiar E LEGE: Cine are dreptul la DOUĂ PENSII!

E LEGE: Cine are dreptul la DOUĂ PENSII!

o-sute-de-leiCine are dreptul la două pensii și cine trebuie să plătească pentru ele

 

Numărul românilor care au pensii facultative a crescut rapid, cu aproape 40.000 de persoane, doar anul trecut. Contribuţiile adunate de aceştia se ridică la 272 de milioane de lei. În 2016, suma era cu 25 de milioane mai mică. Iar sumele acestea au un randament mediu de aproape 3 procente.

Cifrele arată că, în 7 ani, contribuţiile strânse la pensiile facultative aproape că s-au triplat. O explicaţie este şi faptul că sunt angajatori care includ în pachetul salarial şi contribuţia lunară la pensiile facultative. În plus, şi veniturile populaţiei au crescut. La finalul lunii septembrie, peste 7 milioane de români aveau pensii obligatorii administrate privat, iar valoarea medie a unui cont era de 5.587 lei. Oamenii strâng lună de lună pentru bătrâneţe. Pun deoparte pentru că ştiu că statul nu e de încredere. Nu doar că nu se gândeşte la viitorul salariaţilor de acum, dar îl mai şi afectează când iau decizii care îi pun doar pe ei la adăpost.

Suntem optimişti pentru că românii înţeleg că dacă nu strâng singuri pentru ei, nu o face nimeni. Optimismul dispare însă când vedem cum tot românii, unii cu funcţii înalte, îşi permit să tragă dintr-un sistem şi aşa şubrezit doar pentru interesul lor.

Concret, în timp ce românul de rând ştie că va avea o pensie publică de nici 300 de lei peste 25, 30 de ani, oficialii s-au asigurat că vor primi şi pensia asta publică, şi pensie specială pentru că, nu-i aşa, s-au spetit muncind în sălile parlamentului. Unii dintre ei au fost auziţi vorbind doar la preluarea mandatului.

Nu contează asta prea mult pentru că un singur mandat de parlamentar le va asigura, potrivit legii, o pensie specială de peste 3500 de lei. Cu cât adună mai multe mandate, cu atât creşte suma. Cumularea pensiei speciale cu cea normală a fost interzisă în primă fază de guvernului Tudose la finalul lui 2017. sursa Capital.ro

Stiri mai vechi: